Kurumsal Süreçlerde e-İmza Kullanma Kılavuzu

Elektronik imza kullanmak işletmelerde, özellikle de büyük ölçekli işletmelerde oldukça fazla avantaj yaratıyor. Çok sayıda kişinin onayından geçmesi gereken belgeler, banka talimatları, sözleşmeler, kurum içi yazışmalar ve akla gelebilecek tüm belgeleri dijital ortamda imzalayan kurum ve kuruluşlar zamandan kazanıyor, masraftan kısıyor. e-İmza kullanımı noktasında ise kullanışlı bir e-İmza altyapısı kullanmak büyük önem taşıyor. Yalnızca imzalama işlemleri değil, imza doğrulama, arşivleme ve imzacılar arası belgelerin iletimi gibi işlemlerde de servis sağlayan bir e-İmza altyapısı ile kurumsal süreçleri kusursuz biçimde yürütmek mümkün. Peki kurumsal süreçlerde e-İmza nasıl kullanılıyor? Gelin, adım adım kurumsal süreçlerde e-İmza kılavuzuna bir göz atalım!

Belge Süreçlerini Dijital Üzerinden Yürütmeye Başlamak

Günümüzde neredeyse tüm işletmeler belge akışlarını dijital ortam üzerinden yürütmeyi tercih ediyor. Ancak ıslak imza atma zorunluluğu nedeniyle belgeler çıktı halinde tutuluyor ve dosyalarda arşivleniyor. Bu durum işletmeler için masrafları artırdığı gibi doğal kaynakların gereksiz kullanımına da neden oluyor. Ortaya çıkan bu olumsuz durumları önlemek içinse tüm belge süreçlerini dijital ortama taşımak şart.

İlk Adım e-İmza Sertifikalarını Edinmek

Kurumsal süreçlerde kâğıt kullanımını azaltmak, kırtasiye ve ulaştırma masraflarından kurtulmak için ilk adım sistematik olarak elektronik imza kullanımına geçmek. Bunun için kurum içi işlemleri yönetmek üzere çalışanlara elektronik imza sağlanması gerekiyor. e-İmza edinmek içinse elektronik servis hizmet sağlayıcılarına başvurmak yeterli. Kurumsal düzeyde başvurularda elektronik imzalar kısa sürede elinizde olacaktır.

Belge İmzalamaya Başlamak İçin İşlevsel Bir e-İmza Altyapısı Satın Almak

İşlevsel bir e-İmza altyapısı ile elektronik ortamda belge imzalayabilir, arşivleyebilir, imzalı belgeleri gerekli kişilere gönderebilirsiniz. Bu noktada işletmeniz için yapabileceğiniz en iyi seçim ise Aç Bak İmzala!

Aç Bak İmzala’da Belge İmzalama Adımları

Aç Bak İmzala’nın pratik kullanım deneyimini yakından tanımak için basit bir imzalama simülasyonu oluşturalım. Platformda imzalama işlemlerinin adımlarını şu şekilde sıralayabiliriz:

  • İlk olarak farklı kimlik doğrulama biçimleri ile sisteme giriş yapabilirsiniz. ArkLogin teknolojisi sayesinde sisteme kullanıcı adı ve şifre, T.C. kimlik kartı, mobil imza ya da elektronik imza ise giriş yapabilirsiniz.
  • Anasayfada karşınıza akış süreçleri ile ilgili seçenekler çıkacak. Sayfadan tamamlanan, devam eden, iade edilen ve iptal edilen imzalı belge süreçlerinizi yönetebilirsiniz.
  • Belge ön izlemesini yaptıktan sonra hızlıca e-İmza, mobil imza ve T.C. kimlik kartı ile imzalama yapabilirsiniz.
  • Eğer çoklu imza süreci başlatmak istiyorsanız anasayfadaki “+” simgesine daha sonra “Yeni iş akışı oluştur” sekmesine tıklayın.
  • Bu aşamada iş akışı oluşturmak için belirleyeceğiniz ayrıntıların bulunduğu sayfaya yönlendirileceksiniz.
  • Aynı sayfaya sürükle bırak yöntemi ile imzalanacak belgeyi yükleyin.
  • İş akışı ismi, gerekliyse akış ile ilgili bir not, imza türü, imza geçerlilik süresi, imzacıları bu kısımda belirleyebilirsiniz.
  • Ayrıntıları belirledikten sonra sık kullanılan bir iş akışı ise dilerseniz şablon oluşturabilirsiniz.
  • Bütün süreç boyunca sayfanın kapanması ya da bağlantının kopması halinde girdiğiniz tüm bilgileri taslaklar arasında bulabilirsiniz.
  • Şablon ya da taslak aşamasını kullanmıyorsanız “İş Akışı Oluştur” butonuna tıklayın.
  • İş akışınız ile ilgili bildirimler imzacılara e-mail yoluyla ulaştırılacak.
Haber bültenimize abone olun
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.