T.C. Kimlik Kartına e-İmza Yükleme

Dijital dönüşüm ile gelişen uzaktan hizmetler, kişisel onaylar için yüz yüze görüşmeye alternatif ürünlerin ortaya çıkmasına neden oldu. Öyle ki artık bankacılık işlemlerinden, kamusal işlere kadar pek çok faaliyeti kişilerin kurum veya şubelere gitmesine gerek olmaksızın gerçekleştirilebiliyor. Bu gelişimin en önemli adımlarından biri olan e-İmza ise resmi işlemler için kullanıcılara büyük kolaylık sağlıyor.

Aynı zamanda e-İmza kullanımı geleneksel ıslak imza kullanımına kıyasla çok daha yüksek güvenilir olma özelliği taşıyor. Sahteciliğe karşı önlemlerle donatılmış olan e-İmza’nın yeni kullanım alanı ise T.C. kartları. Yeni uygulama ile çipli kimlik kartları artık elektronik imza atmak için kullanılabilecek. Peki, T.C. kimlik kartına e-imza yükleme işlemi nasıl yapılır? Konu ile ilgili tüm ayrıntıları yazımızda bulabilirsiniz.

T.C. Kimlik Kartına e-İmza Ekleme İşlemi Nasıl Yapılır?

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına verilen çipli kimlik kartları, artık pek çok kişisel bilgiyi içeriğinde barındırıyor. Geliştirilen yeni uygulama ise artık yalnızca kimlik kartı kullanarak kişilerin ıslak imza ile eş değer düzeyde işlem onaylayabilmesini sağlıyor.

Artık kullanıcılar resmi işlemlerinde kimlik kartlarına yükledikleri e-İmzayı kullanabiliyor. e-İmza yükleme işlemi ise Türkiye genelinde çeşitli lokasyonlara yerleştirilen nüfusmatikler aracılığı ile gerçekleştiriliyor. Çipli kimlik kartına e-İmza yükleme adımları ise şunlar:

e-İmza Edinmek

Çipli T.C. kimlik kartına nasıl e-imza yüklenir sorusunun yanıtının ilk adımı, elbette bir e-İmza edinmek. Kişiye özel ve pek çok resmi işlemde geçerli olacak e-İmzanızı almak için yetkilendirilmiş ESHS’lere (Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcıları) başvurmak gerekiyor. Kimlik bilgilerinizle yapacağınız başvurunun ardından e-İmzanız kullanıma hazır hale gelecek.

Nüfus Müdürlüklerine Başvurmak

e-İmzayı T.C. kimlik kartına yüklemek için ilk olarak tercih edilebilecek yöntem şahsen nüfus müdürlüklerine başvuruda bulunmak. Bu adımda çipli T.C. kimlik kartınız ve e-İmzanız ile ilgili birime başvurmanız yeterli. Ardından kartınızı imza atmak için kullanmaya başlayabilirsiniz.

Nüfusmatiklerden İşlem Yapmak

Kimlik kartına e-İmza eklemek için nüfusmatikleri kullanmak da mümkün. 2022 yılı itibarıyla 50 noktada bulunan nüfusmatikler kişilerin kolayca kimliklerine e-İmza yüklemelerine olanak tanıyor. Nüfusmatiklerin kullanımı ise oldukça basit adımlardan oluşuyor. Nüfusmatik nasıl kullanılır, sorusunun yanıtı ise şu şekilde:

  • Çipli T.C. kimlik kartınızı cihaza yerleştirin.
  • Size sunulan kişisel soruları yanıtladıktan sonra karşınıza gelecek menüden “e-İmza”yı seçin.
  • Kimlik doğrulama işlemi için parmak izinizi cihaza okutun.
  • Karşınıza çıkan iletişim ve e-İmza hizmet sağlayıcısı ile ilgili bilgileri girmeniz gereken formu doldurun.
  • Forma eklediğiniz e-Posta adresine gönderilecek şifreyi ekrana girerek PIN kodunuzu oluşturun ve doğrulama işlemini tamamlayın.

Çipli Kimlik ile e-İmza Nasıl Atılır?

Kimlik kartına e-İmza entegre etme işlemini tamamladıktan sonra kartınızı e-İmza kart okuyucuların kullanıldığı her alanda kolayca kullanabilirsiniz. Resmi evrak işlerinin yanı sıra e-İmza’nızı bankacılık işlemlerinde de kullanabilirsiniz.

Daha ayrıntılı bilgi için “e-İmza nasıl atılır ” konulu yazımıza göz atabilirsiniz. e-İmza ve kimlik doğrulama çözümleri için Türkiye’de öncü firmalar arasında yer alan ArkSigner’ı tercih edebilirsiniz.
Haber bültenimize abone olun
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.