Elektronik imza günden güne daha fazla gelişen bir teknoloji. Bu gelişim de beraberinde pek çok yeni kavramı getiriyor. e-İmza kullanmak ile ilgili yeni kavramlar ise kullanıcıların kafasında soru işaretlerinin oluşmasına neden olabiliyor.
Tüm bu soru işaretlerini ortadan kaldırmak için e-İmza ile ilgili her şeyin ortak noktası olarak ArkSigner e-İmza Sözlüğünü beğenilerinize sunuyoruz. İşte e-İmza ile ilgili kavramlar ve tanımları!
Açık Anahtar Altyapısı (PKI): Dijital anahtarları ve sertifikaları yöneten, imzalayanın gerçekliğini ve belgenin bütünlüğünü doğrulamak için bir yol sağlayarak güvenli elektronik imzalara olanak tanıyan bir çerçeve.
API (Uygulama Programlama Arayüzü): Farklı yazılım uygulamalarının birbirleriyle iletişim ve etkileşim kurmasına olanak tanıyan ve eİmza platformlarıyla üçüncü taraf entegrasyonlarını mümkün kılan bir dizi kural ve protokol.
Belge Doğrulama: Genellikle dijital imzalar, zaman damgaları ve şifreleme kullanılarak bir belgenin gerçekliğini doğrulama süreci
Belge İş Akışı: Bir belgenin oluşturulmasından imzalanmasına ve dağıtımına kadar geçtiği, süreçleri kolaylaştırmak için genellikle elektronik imza platformlarında otomatikleştirilen adımlar dizisi.
Belge İşaretleme: Bir eİmza platformundaki bir belgeye açıklama ekleme veya yorum yapma yeteneği, işbirliğini ve geri bildirimi kolaylaştırır.
Biyometrik İmza: Güvenliği artırmak ve sahteciliği önlemek için parmak izi, yüz tanıma veya ses tanıma gibi benzersiz fiziksel özellikler kullanılarak oluşturulan bir e-İmza.
Bulut tabanlı e-İmza: Bulut sunucularında barındırılan ve internet erişimi olan herhangi bir cihazdan erişilebilen elektronik imza çözümleri. İşletmeler için kolaylık ve ölçeklenebilirlik sunarlar. Bkz. Aç Bak İmzala.
CAdes: Word’e imza atmak için kullanılan e-İmza çeşidi.
Dijital İmza: Bir belgenin veya mesajın gerçekliğini ve bütünlüğünü doğrulamak için kriptografik teknikler kullanan bir elektronik imza türüdür. Temel elektronik imzalara kıyasla daha yüksek bir güvenlik seviyesi sağlar.
e-İmza Kart Okuyucu: Elektronik imza SIM kartlarının okunmasını ve kullanılır hale gelmesini sağlayan donanım ürünleridir.
e-İmza Sertifikası: Elektronik ortamda yasal olarak belge imzalamak için kullanılan ögeleri içeren, kişiye özel ve kriptografik olarak üretilen dijital sertifikadır.
Elektronik İmza (eİmza): Bir kişinin el yazısı imzasının dijital bir temsili veya elektronik belgeleri imzalamak için kullanılan, rızasını veya onayını gösteren benzersiz bir işaret.
Elektronik İmza Pad'i: El yazısı elektronik imzaları doğrudan dijital bir belge üzerine kaydeden ve genellikle fiziksel iş ortamlarında yüz yüze imzalama için kullanılan bir cihaz.
FTP (File Transfer Protocol): Dosyaların bir bilgisayardan diğerine ağ üzerinden iletilmesini sağlayan bir iletişim protokolüdür. FTP, genellikle bilgisayarlar arasında dosya paylaşımı yapmak veya web sunucularına dosyalar yüklemek için kullanılır.
Gelişmiş Elektronik İmza (AES): Kimlik doğrulama ve inkar etmeme için belirli yasal gereklilikleri karşılayan, genellikle yüksek değerli veya yasal olarak bağlayıcı işlemler için kullanılan bir elektronik imza türü.
HSM (Hardware Security Modem): Kriptografik işlemlerin gerçekleştirildiği ve kritik anahtarların saklandığı, yüksek düzeyde güvenlik sağlayan bir donanım cihazıdır.
İmza Sonrası Doğrulama: Bir belgeye uygulandıktan sonra elektronik imzaların gerçekliğini bağımsız olarak doğrulamaya yönelik süreçler ve araçlar.
KEP (Kayıtlı Elektronik Posta): İçeriği değiştirilemeyen, açıldığı ve okunduğu inkâr edilemeyen, tarih ve içerik olarak kalıcı olarak kayıt altında tutulan ve kesin delil olarak sayılan elektronik posta çeşididir.
Kimlik Belgesi ile İmzalama: Kimlik belirten çiplik belgeler kullanılarak yapılan yasal elektronik imzalama işlemi.
Mobil İmzalama: Mobil operatörler tarafından sağlanan ve mobil cihaz kayıtları üzerinden imzalama yapmayı sağlayan elektronik imza türüdür.
PAdes: PDF’e imza atmak için kullanılan e-İmza çeşidi.
Sözleşme Döngüsü Yönetimi (CLM): İmzalanacak sözleşmelerde belgelerin oluşturulması, düzenlenmesi, imzacılara ulaştırılması ve doğrulanması süreçlerini kapsayan genel iş akışı sürecidir.
Uzaktan İmzalama: İnternete bağlı bir bilgisayar veya mobil cihaz kullanarak, fiziksel varlığa ihtiyaç duymadan herhangi bir yerden bir belgeyi elektronik olarak imzalama yeteneği.
XAdes: XML uzantılı belgeleri imzalamak için kullanılan e-İmza çeşidi.
Zaman Damgası: Elektronik imzanın bir belgeye uygulandığı tam tarih ve saati gösteren bir kayıt. Zaman damgaları, imzaların kronolojik sırasını kanıtlamak ve belgenin bütünlüğünü sağlamak için kullanılır.