Elektronik İmza ile İlgili Çok Merak Edilen 6 Soru

Çevrimiçi iş sözleşmesi elektronik imza iş sözleşmesi imzalama konsepti

Islak imza devri, yavaş yavaş kapanırken elektronik imzanın kullanım alanı gün geçtikçe genişliyor. Sunduğu kullanım kolaylığı, güvenlik özellikleri ve yarattığı işlem hızı sayesinde dijital ortamda belge imzalamak hem özel hem kamusal oluşumlar için oldukça etkili bir çözüm haline geldi. Özellikle 2020 yılında iş dünyasının remote ve hibrit çalışma düzenlerini benimsemesiyle Word’e imza atma, PDF imzalama ve diğer elektronik belgeleri anında imzalama özelliğine sahip araçlar büyük rağbet görmeye başladı. Ancak görünen o ki e-İmza özellikleri ve e-İmza altyapıları ile ilgili kullanıcıların aklında hala pek çok soru bulunuyor. Bu yazımızda dijital imzalama işlemi yapmayı mümkün kılan elektronik imza ile ilgili merak edilen ve başka yerlerde kolay bulunmayacak konuları bir araya getirdik.

1. Elektronik imza mevzuatları tüm dünyada aynı mı?

Hayır, dünyada ortak bir e-İmza mevzuatı bulunmuyor. Mobil, elektronik ve online imzalar için tüm devletler kendi ölçütlerinde mevzuatlar geliştiriyor.

Bu yanıyla her elektronik imza her ülkede kullanılamıyor. Durumun tek istisnası ise AB ülkeleri arasında yapılan işlemlerde bulunuyor. Avrupa Birliği’nin ortak mevzuatına uygun olarak geliştirilen elektronik imza sertifikaları üye ülkelerin tümünde ve ülkelerin kendi aralarında yaptıkları sözleşmelerde geçerli olarak kullanılabiliyor.

2. Yalnızca KamuSM mi elektronik imza sağlıyor?

Hayır, Türkiye’de elektronik imza sertifikası sağlayan farklı özel oluşumlar da bulunuyor. Bakanlığın belirlediği kriterleri yerine getirebilecek kapsam ve teknolojiye sahip özel kuruluşlar mevzuata uygun olarak imza atmaya yarayan sertifikaları üretiyor.

3. Elektronik imzamı hangi uygulamalarda kullanabilirim?

Sahip olduğunuz sertifikayı elektronik imza entegrasyonu bulunan pek çok uygulamada kullanabilirsiniz. Alışveriş uygulamalarından, kurum içi organizasyon uygulamalarına kadar pek çok alanda uygulamaya e-İmza altyapısı entegre etmekse ArkSigner ile oldukça kolay.

Güvenli imzalama sürecinde worde elektronik imza atmaya çalışan kişi

4. Elektronik imza sadece şirket sunucularında mı atılabilir?

Hayır, elektronik imza atmak için doğrudan kurumsal bir yapılanmaya ya da size ait sunuculara ihtiyacınız yok. Bulutta imza atmayı sağlayan, bulutta imzalı belge arşivlemeyi sağlayan uygulamalar sayesinde sunucularınıza çok yük bindirmeden kurumsal imzalama işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Bireysel süreçlerinizi de bulutta imzalama işlemleri sayesinde teknik bilgiye gerek olmaksızın gerçekleştirebilirsiniz.

5. İmzalı belgeleri doğrulamak için ayrı bir uygulama mı kullanmalıyım?

Hayır, elektronik imzalı bir belgenin geçerli olarak imzalanıp imzalanmadığını anlamak için kullandığınız geçerli e-İmza altyapısını kullanabilirsiniz. Buluttaki en güvenli imza Aç Bak İmzala’da belge doğrulama işlemlerini gerçekleştirmenin ayrıntıları için de şu yazımıza göz atmalısınız.

6. Bir belge elektronik imzalı ise ilgili tüm taraflar elektronik olarak imzalamak zorunda mıdır?

Bu konu ile ilgili kesin bir kural bulunmuyor olsa da dijitalleşme sürecini güçlendirmek ve daha güvenli işlem yapabilmek için elektronik imzalama süreçlerinin yine elektronik ortamda devam ettirilmesi işletmeler için son derece faydalı. Eğer diğer imzacılar herhangi bir e-İmza altyapısı kullanmıyorsa bu aşamada dış kullanıcı ekleme özellikli bir uygulama tercih etmek gerekebilir. Aç Bak İmzala’nın dış kullanıcı ekleme özelliği de bu noktada son derece etkili çözümler yaratıyor. Aç Bak İmzala’da yalnızca basit birkaç kişisel bilgi ile tüm imzacılar anında belge imzalayabiliyor.

Görüldüğü gibi e-İmza kullanmanın hala merak edilen pek çok özelliği bulunuyor. Siz de elektronik imza ile ilgili tüm sorularınızın yanıtını yüksek teknolojisi ve pratik kullanımı ile veren Aç Bak İmzala’yı hemen keşfedin! Aç Bak İmzala’yı hemen kullanmaya başlamak  için 15 gün ücretsiz demoyu deneyin.

e-İmza fiyatları için ücretler ve paketler sayfamızı ziyaret edin, ayrıntılı bilgi için bizimle iletişime geçin!

Haber bültenimize abone olun
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.